START
powrót do strony głównej
     Galeria fotografii
fotografie sportowe
     Terminarz
kalendarium wydarzeń sportowych
     Wyniki
tabele z wynikami zawodów, etc...
Podhale-Sport
Sport UM Zakopane
Sport Bukowina Tatrzańska
Sport UG Czarny Dunajec
Sport UG Poronin
Sport UG Jabłonka
Zakopiańska Liga Biegowa
Sport i zdrowie
EUROPEAN CLIMBING ROUTE
Szkoła Mistrzostwa Sportowego
Sportowcy Podhala
Plebiscyt Najlepszy Sportowiec Podhala
Orlen CUP
Igrzyska STO
Igrzyska lekarskie
ZIMOWE IGRZYSKA POLONIJNE
Olimpiada młodzieży
Igrzyska Olimpijskie Mistrzostwa Świata Igrzyska Europejskie
Tour De Pologne Maratony LANG TEAM
Uniwersjady, MS Juniorów ZIOM
COS Zakopane
Obiekty Sportowe
Rozmaitości
 Kluby sportowe
REDAKCJA
Linki
Zapowiedzi

Dyscypliny
Biathlon
Biegi narciarskie
Dart
Hokej
Kajakarstwo
Konkurencje konne
Koszykówka
Kręgle
Lekkoatletyka
Łyżwiarstwo
Narty
 Piłka nożna
Piłka ręczna
Pływanie
Podnoszenie ciężarów
Rowery
 Siatkówka
Ski-Alpinizm
 Skoki narciar. i kombinacja
Snowboard
Sporty extremalne
Sporty motocyklowe
Sporty pożarnicze
Sporty samochodowe
Sporty samolotowe
 Sporty walki
Strzelectwo
Tenis ziemny i stołowy
Unihokej
Wędkarstwo
Wspinaczka
Żeglarstwo

Partnerzy
    Zakopane       UG Jabłonka
  

     wyniki-skoki


 
Gabinet Terapii
   
   Keti


   Skijumping
  AZS-Zakopane  


TZN Zakopane







KS Pieniny




  mecze na żywo
wyniki na żywo
 

Rozmaitości
Weekendowe atrakcje w Tatrach Słowackich.
 dodano: 27 Stycznia 2016    (źródło: W. Majeran)

  W najbliższy weekend  w Słowackich Tatrach turystów czekają nie lada atrakcje. W Starym Smokowcu ożyją bryły lodu w trakcie zawodów Tatry Ice Master a na Chopoku odbędzie trzecia  edycja kulinarnego show . 


 W Smokowieckim Siodełku ożyją bryły lodu

Hrebienok zaprasza miłośników niecodziennej sztuki na niezwykłe widowisko, czyli TATRY ICE MASTER. W trakcie zawodów najlepsi rzeźbiarze lodowi z całego świata będą walczyć o tę prestiżową nagrodę

Stary Smokowiec w słowackich Tatrach Wysokich na kilka dni zamieni się w ogromną świątynię lodu. W ostatni weekend stycznia, czyli od 29 do 31 stycznia 2016 r. w Hrebienku odbędą się bowiem TATRY ICE MASTER, czyli czwarte nieoficjalne mistrzostwa świata w rzeźbieniu w lodzie. Impreza sukcesywnie zdobywa rozgłos na całym świecie i z roku na rok coraz więcej rzeźbiarskich mistrzów zgłasza w niej swój akces.

W tegorocznej edycji w Smokowieckim Siodełku najlepsze zawodowe ekipy z 12 krajów (Rosja, Finlandia, Irak, Węgry, Singapur, Turcja, Czechy, Holandia, Kanada, Słowacja, USA i Polska) zmierzą się ze sobą w tej wyjątkowej artystycznej dyscyplinie, wydobywając z lodu najpiękniejsze kształty. Polskę reprezentować będą Bartosz Chylewski oraz Stanisław Nowodworski, absolwenci ASP w Gdańsku. Bartosz Chylewski to dyplomowany metaloplastyk, który brał udział w międzynarodowych festiwalach, konkursach i plenerach rzeźbiarskich. Z kolei Stanisław Nowodworski jest artystą wszechstronnym, tworzącym z takich materiałów jak drewno, metal, śnieg czy lód. Zajmuje się także kowalstwem i wyrobem biżuterii, a także gra na afrykańskich instrumentach, łącząc w swej twórczości zamiłowanie do muzyki z rzeźbą.

– Przez trzy dni trwania TATRY ICE MASTER, od godziny 8.30 do 16.30, wszystkie drużyny będą wykonywać rzeźby lodowe na zadany temat, a od godziny 17.00 rozpoczynają się prezentacje zespołów i wybieranie najlepszych rzeźb danego dnia. W tym roku artyści zmierzą się swoimi wizjami zaczerpniętymi ze świata fauny i pokażą ciekawostki z krajów, z których pochodzą. Jeden z tematów będzie całkowicie dowolny, więc z pewnością wiele rzeźb zaskoczy widzów swą oryginalnością i oczywiście krystalicznym pięknem – zapewnia Lenka Matasovska, przedstawicielka administracji regionu Wysokie Tatry w Popradzie.

Na gości czeka również bogaty program towarzyszący w postaci koncertów czy niezwykłych pokazów wizualnych ognia i lodu.

– W każdym dniu po części „produkcyjnej”, czyli po zakończeniu zawodów, będą odbywać się koncerty zespołów muzycznych. W piątek zagra kapela Fragile ze swoim charakterystycznym numetalowym brzmieniem, w sobotę posłuchamy muzyki etnicznej, a w niedzielę dźwięków zespołu BOY BAND oraz POLEMIC. Całą imprezę poprowadzi znany słowacki artysta i komik, Andrei Bican. A na gości czeka losowanie atrakcyjnych nagród – opowiada Juraj Chovaňák, dyrektor marketingu Tatry Mountain Resorts. – Oczywiście w trakcie zawodów, jak i po ich zakończeniu, na narciarzy i snowboardzistów czeka 19 kilometrów tras zjazdowych, a także 2,5-kilometrowa trasa saneczkarska oraz świetna kuchnia okraszona pięknymi tatrzańskimi widokami – dodaje.
 

Culinary Weekend, czyli fusion pod szczytem Chopoka

W miejscu, gdzie powstaje wiatr, wszystko co najlepsze łączy się harmonijnie, tworząc doskonałe dzieło – Von Roll zaprasza na trzecią edycję kulinarnego show

W klimatycznej restauracji Von Roll na malowniczym stoku Chopoka (Jasna) miłośnicy sztuki kulinarnej będą mogli nasycić swoje zmysły wykwintnymi daniami w stylu fusion, łączącymi japoński minimalizm z tradycyjnymi elementami kuchni zachodniej. Ta, już trzecia edycja Culinary Weekend odbędzie się w ośrodku narciarskim Jasna w dniach 28–30 stycznia 2016 r. Amatorów tej wyrafinowanej kuchni zapraszają dwie restauracje – tradycyjna górska Von Roll oraz Fou Zoo, serwująca coraz popularniejszą na świecie kuchnią fusion. Von Roll znajduje się w Lukowej na wysokości 1670 metrów. Powstała z pierwotnej stacji początkowej kolejki linowej.

Obie restauracje mogą pochwalić się wieloma nagrodami. Najcenniejsze z nich to prestiżowa Gurman Award 2015 przyznana Von Roll oraz tytuł Najlepszej Restauracji na Słowacji 2015, którym może się pochwalić Fou Zoo. Te wyróżnienia gwarantują doskonałą jakość dań harmonijnie łączących w sobie zapachy i światy egzotycznego Wschodu z tradycyjną europejską kuchnią – zapewnia Sylwia Artzova z Tatry Mountain Resorts.

Azjatycki powiew nad Tatrami

Fou Zoo w wolnym przekładzie oznacza „tam, gdzie powstaje wiatr“. To wyrafinowana kombinacja największych wspaniałości, które mogą zaoferować morze i ląd oraz Wschód i Zachód. Dyrygentem Culinary Weekend będzie Michal Konrád i jego zespół, którzy na to wydarzenie przyjadą specjalnie z Bratysławy. Michal Konrád poznał kulinarne tajniki podczas pracy w wielu prestiżowych restauracjach, m.in. Cocoon, Kyashii i Chino Latino w Londynie. Zdobył też wiele nagród, a w 2015 r. – I miejsce w kategorii Szef Kuchni Roku.

– W ostatnich latach jakość słowackiej kuchni bardzo się poprawiła i coraz więcej osób ceni w naszej restauracji kuchnię fusion. Odwiedzają nas gwiazdy, celebryci i ludzie, którzy chcą delektować się wyrafinowanym jedzeniem w dobrej atmosferze opowiada Michal Konrád.

Podczas tegorocznej edycji Culinary Weekend będą serwowane takie potrawy jak: tatar z łososia, nowoczesne nigiri, polędwica wołowa czy jajo smoka.

– Event ten jest ciekawym pomysłem na niezwykłe wyeksponowanie azjatyckiego wiatru wiejącego nad graniami Tatr. To duża atrakcja nie tylko dla amatorów białego szaleństwa, którzy przyjechali do Jasnej na ferie zimowe, lecz również dla wszystkich turystów czy miłośników kulinarniów. Atmosferę tego wyjątkowego wieczoru dopełni pełen wrażeń wjazd ratrakiem śnieżnym – zapewnia Lukáš Egreši, szef kuchni Von Roll.

Wspaniałym uzupełnieniem  tej kulinarnej gry zmysłów będzie niezwykła atmosfera przy blasku kominka oraz klimatyczna muzyka na żywo.

W czasie pierwszej edycji Von Roll Culinary Weekend ustanowiono dwa słowackie rekordy „Otwieranie szampana metodą sabrage o największej pojemności – 9 litrów”, a dzięki położeniu restauracji Von Roll także „Sabrage w najwyżej położonym miejscu 1670 m n.p.m.”. Szampan otworzył Tomaš Vyšvader, posiadacz nagrody Sommeliera Roku, który szablą usunął główkę butelki szampana marki Bollinger o pojemności dziewięciu litrów.

Atrakcje w pełni

Dla osób lubiących niepowtarzalną atmosferę Rotunda na Chopoku proponuje magiczną kolację podczas pełni księżyca – 22 lutego i 23 marca 2016 r. Po zachodzie słońca gości wwiezie kolejka linowa aż na sam szczyt Chopoku. Z okien Rotundy będzie można cieszyć się rozległym widokiem na Tatry, Liptów i Horehronie i niezliczoną ilość gwiazdozbiorów na niebie.

– Sama uczta obejmuje aż pięć doskonałych dań, serwowanych w towarzystwie muzycznych rytmów. Po doznaniach kulinarnych można spędzić miłe chwile na tarasie restauracji, skąd rozpościerają się niezapomniane widoki na górskie szczyty – mówi Zuzana Fabianova odpowiedzialna za komunikację ośrodków TMR a.s.

Rotunda, czyli połączona górna stacja kolei linowej Funitel i zadaszona stacja kolei gondolowej Chopok Juh, oferuje 360-stopniowy, panoramiczny widok na wysokości 2004 m n.p.m. W przyszłości stanie się też miejscem odpoczynku – zostaną w niej urządzone apartamenty i pokoje turystyczne z samodzielną recepcją oraz zapleczem socjalnym.
 

Autor: snowsherpa





«« Powrót do listy wiadomości
 Zapisz w schowku     Drukuj     Wyślij znajomemu    1013



 
 
 
 
 
  
  
 

Copyright © MATinternet & Podhale-Sport - ZAKOPANE 1999-2024